Scuola Máigica
Zaburro

Zaburro

Mirandês:
ZABURRO: milho menudo

L milho maçaroca ou milho gordo, bieno d’América pa l’Ouropa ne l seclo XVI, portanto, solo apuis de ls çcubrimientos. Cumo ye mui eisigente an auga, ne l Praino Mirandés, la sue cultura nunca passou d’alguns pies nua huorta!

L milho menudo (sorghum), mui pouco eisigente an auga, dá-se por to l mundo, i ye, l quinto cereal mais produzido ne l planeta. Ye tamien conhecido puls nomes: sórgo, milho burmeilho, milho branco, milho sacarino, milho de ls bardeiros… i tamien por Zaburro.

Português:
ZABURRO: milho miúdo

O milho maçaroca ou milho grosso, veio da América para a Europa no século XVI, portanto, apenas depois dos descobrimentos. Como é muito exigente em água, no Planalto Mirandês, a sua cultura nunca passou de alguns pés numa horta!

O milho miúdo (sorghum), muito pouco exigente em água, dá-se em todo o mundo, e é, o quinto cereal mais produzido no planeta. É também conhecido pelos nomes: sôrgo, milho vermelho, milho branco, milho sacarino, milho das vassouras… e também por Zaburro.

   29 de outubro, 2019
Alimentaçon saudable  
COLHEITA SANA DE LA HUORTA

COLHEITA SANA DE LA HUORTA

Durante meses, dies, a cada minuto: cul sachico, cun carino, cun alforraque andeble, cun fresca auga de l poço, sculpimos to ls centímetros de la huorta. Apuis fumos deixando la natureza fazer l sou papel de mai. "Bamos a ber la huorta?!" aperponies-me. "Bamos", respondie you. I quedabamos alhi ls dous a mirar, cumo se to las pormessas de l mundo circulássen andrento la seiba daqueilhes lhegumes, anquanto ls uolhos se fartában, alhenos a to ls problemas de la bida. I sentiemos an nós oupir-se un ourgulho quaije ridículo, al admirar aquel berde medrar, ua spéce de sprança que la huorta habie sembrado an nós!

Agora yá berdégan las quelores de la colheita, i antes de purparar la cena, aperpones-me: “Bamos a ber la huorta? Bamos a buscar un tomate?! “Bamos”, respondo you. I quedamos alhi un cachico a mirar pa l’oulibeira bielha, cumo s’aquel fusse l nuosso ritual oubrigatório, antes d’antrar pula satisfaçon de ls sabores de la cena.

I miramos un pa l outro, porque gostariemos d’ambentar felcidade más resbelgada, que nun fusse assi tan ridícula...

Carlos Ferreira, 2019

   12 de setembro, 2019
Alimentaçon saudable  
CASCAS

CASCAS

Las cascas ye un freijon que dá muito trabalho: sembrar, scabar, regar, apanhar, tirar las bainas, purpará-las i secá-las.

Ye por esso que son tan buonas cozidas cun botielho i regadas cun azeite.

Esta ye la malta de la mie rue que mais cascas cuolhe, por esso tengo muita proua por séren mius bezinos de Rue la Frauga.

ARRIMAI-BOS AL CIELO

   12 de setembro, 2019
Alimentaçon saudable  
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